photo-frame
De informatie op deze pagina is medisch getoetst door:
Roland Hermens

Buikwandcorrectie

Een buikwandcorrectie biedt een mooie en dankbare oplossing wanneer u last heeft van een slappe buik met huidoverschot.

Wanneer kies ik voor een buikwandcorrectie?

Een buikwandcorrectie, ook wel bekend als een abdominoplastiek, is een plastisch chirurgische ingreep die wordt uitgevoerd om overtollige huid en vet uit de buikstreek te verwijderen en de buikspieren te verstevigen. Vaak wordt er een buikcorrectie uitgevoerd bij vrouwen die veel zijn afgevallen of één of meerdere zwangerschappen hebben ervaren. Door het langdurig oprekken van de huid kan het voorkomen dat de huid niet meer terugveert en dat u blijft zitten met een huidoverschot. Niet alleen de huid van de buik kan verslapt zijn, bij sommigen zijn ook de spieren verslapt omdat ook deze te veel opgerekt zijn voor langere tijd.

Naast de esthetische problemen die velen hebben door het huidoverschot, zijn er ook enkelen die lichamelijke of psychische klachten ervaren. Deze klachten zijn onder andere het smetten van de huid, bewegingsbeperking of zelfs rugklachten. Of u de ingreep wilt ondergaan voor enkel esthetische redenen of om van uw lichamelijke of psychische klachten af te komen, in beide gevallen biedt een buikwandcorrectie een mooie oplossing voor uw probleem.

Het is overigens niet zo dat enkel vrouwen kiezen voor een buikwandcorrectie. Ook veel mannen kiezen na het afvallen voor een buikwandcorrectie om van hun klachten af te komen.

Let op: een buikwandcorrectie of buikcorrectie is mogelijk bij een BMI van 30 of minder.

Soorten buikwandcorrecties

Een buikwandcorrectie kan aanzienlijke cosmetische en functionele voordelen bieden, vooral voor mensen die te maken hebben met slappe huid en spieren als gevolg van gewichtsverlies, zwangerschap of veroudering. Er zijn echter verschillende soorten buikwandcorrecties, elk met hun specifieke technieken en doelen.

Normale buikwandcorrectie (met liposuctie of zonder liposuctie)

Een standaard buikwandcorrectie richt zich op het verwijderen van overtollige huid en het aanspannen van de buikspieren. Wanneer er ook sprake is van overtollig vet, kan de procedure worden gecombineerd met liposuctie. Liposuctie is een techniek waarbij overtollig vet wordt weggezogen om de contouren van het lichaam verder te verbeteren. Door liposuctie te combineren met een buikwandcorrectie, kan de plastisch chirurg niet alleen de huid strakker maken en de spieren aanspannen, maar ook ongewenst vet verwijderen voor een algeheel slanker en gestroomlijnder uiterlijk. Een buikwandcorrectie met liposuctie komt het vaakst voor wanneer mensen een buikwandcorrectie ondergaan.

Mini buikwandcorrectie

Een mini buikwandcorrectie is een minder ingrijpende variant van de traditionele buikwandcorrectie. Deze procedure is geschikt voor cliënten die last hebben van een klein gebied met overtollige huid en vet onder de navel. Een mini-bukwandcorrectie wordt daarom ook wel een onderbuikcorrectie genoemd. De incisie is kleiner en de herstelperiode is meestal korter dan bij een volledige buikwandcorrectie. Hoewel de spieren ook kunnen worden aangespannen, is dit beperkt tot het gebied onder de navel. Deze procedure is ideaal voor mensen met een relatief goede huidelasticiteit en slechts een beperkte hoeveelheid overtollige huid en vet.

Fleur de Lis buikwandcorrectie

De Fleur de Lis buikwandcorrectie is een gespecialiseerde vorm van buikwandcorrectie die wordt gebruikt voor cliënten met aanzienlijke hoeveelheden overtollige huid, vaak na extreem gewichtsverlies. De naam komt van de vorm van de incisie, die lijkt op de Franse lelie (fleur de lis). Bij deze procedure maakt de plastisch chirurg zowel een horizontale als een verticale incisie, waardoor er meer huid kan worden verwijderd en een grotere mate van contourverbetering kan worden bereikt. Deze techniek biedt de mogelijkheid om de huid strakker te trekken in zowel de verticale als horizontale richting, wat leidt tot een beter vormgegeven en gladder buikoppervlak.

Buikwandcorrectie met of zonder het reven van de buikspieren

Een belangrijk aspect van de buikwandcorrectie is het reven of verstevigen van de buikspieren, ook wel bekend als rectus diastase. Dit houdt in dat de plastisch chirurg de uitgerekte of gescheiden buikspieren (vaak veroorzaakt door zwangerschap of gewichtstoename) opnieuw bij elkaar brengt en verstevigt. Dit kan de buik een platter en steviger uiterlijk geven. Sommige cliënten hebben echter alleen behoefte aan huid- en vetverwijdering zonder dat de spieren hoeven te worden aangespannen. In deze gevallen kan de chirurg de buikspieren ongemoeid laten, wat de hersteltijd kan verkorten en de ingreep minder ingrijpend maakt.

Buikhuidcorrectie

Bij een buikhuidcorrectie wordt er enkel huid verwijderd en wordt er met vet en spieren niets gedaan.

Elke van deze technieken heeft zijn eigen indicaties, voordelen en overwegingen. Het is belangrijk om een gedetailleerd consult met een gekwalificeerde plastisch chirurg te hebben om te bepalen welke methode het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie en doelen.

Voor en na

Een buikwandcorrectie is een behandeling met een mooie en platte buik als resultaat. Wij begrijpen natuurlijk dat u benieuwd bent naar de resultaten van anderen. Daarom willen wij u hier onder de buikwandcorrectie voor en na foto’s tonen van cliënten die u voor zijn gegaan. Let op: de resultaten kunnen per persoon verschillen.

Buikwandcorrectie voor
Voor
Buikwandcorrectie na
Na
buikwandcorrectie Jorna voor
Voor
buikwandcorrectie Jorna na
Na
Bekijk meer foto's

Kosten

Wij kunnen ons voorstellen dat u benieuwd bent naar de kosten van een buikwandcorrectie. De buikcorrectie prijs is geheel afhankelijk van uw klachten en de aard van het probleem. Wij maken onderscheid tussen een grote buikwandcorrectie en een buikwandcorrectie met liposuctie. Ook kan een mini-buikwandcorrectie tot de mogelijkheden behoren. Tijdens uw consultgesprek wordt dit uitgebreid met u besproken. Dit consult met de plastisch chirurg kost € 50,-.

Meer over de kosten

Vergoeding

In sommige gevallen is een buikwandcorrectie vergoeding mogelijk vanuit de zorgverzekering, maar dit geldt alleen bij een medische indicatie. Denk hierbij aan situaties waarbij:

  • De overtollige huid leidt tot ernstige fysieke klachten, zoals huidinfecties of pijn.
  • De buikwand na een ingrijpende gewichtsreductie dermate verslapt is dat functioneren wordt belemmerd.

Voor een vergoeding is doorgaans een verwijzing van je huisarts en een medische beoordeling nodig. Bij cosmetische ingrepen zonder medische noodzaak wordt geen vergoeding verstrekt.

 

Meer over vergoedingen

Hoe verloopt de behandeling?

Voordat de buikwandcorrectie operatie begint, wordt u onder algehele narcose gebracht door de anesthesist. De plastisch chirurg maakt een licht gebogen incisie vlak boven de schaamheuvel. De huid wordt bij een grote buikwandcorrectie losgemaakt tot aan de ribben, terwijl de navel op de onderliggende spierlaag blijft vastzitten. Aansluitend wordt het teveel aan huid en vet verwijderd en wordt de navel herplaatst. Indien noodzakelijk zullen ook de uitgerekte buikspieren worden ingekort. De behandeling kan ook plaatsvinden in combinatie met een liposuctie.

De operatie duurt, afhankelijk van de grootte en de complexiteit, anderhalf tot vier uur. Daarna is het belangrijk dat u een nacht in het ziekenhuis blijft voor een goede nazorg.

Ervaringen

Omdat een buikwandcorrectie niet niks is, snappen we dat u benieuwd bent naar ervaringen van cliënten die u voor zijn gegaan. Via kliniekervaringen.nl en ZorgkaartNederland leest u verschillende ervaringen van anderen.

Buikwandcorrectie ervaringen

Lees meer ervaringen

Het herstel na een buikwandcorrectie

Vaak blijft u na de buikwandcorrectie een nacht in het ziekenhuis om rustig bij te komen van de ingreep. Houd er rekening mee dat uw lichaam enige tijd nodig heeft om volledig te herstellen. Uw lichaam heeft ongeveer twee weken nodig om te herstellen na een buikwandcorrectie. Het is belangrijk om deze periode rustig aan te doen en geen zwaar lichamelijk werk te verrichten. Ongeveer twee weken na de ingreep kunt u uw werk weer hervatten en na zes weken mag u weer voorzichtig beginnen te sporten.

Lees meer over het herstel

Complicaties en risico’s van een buikwandcorrectie

Bij een buikwandcorrectie, zoals bij elke chirurgische ingreep, zijn er bepaalde complicaties en risico’s waar cliënten rekening mee moeten houden. Voorbeelden van complicaties na een buikwandcorrectie zijn infecties, bloedingen, en seroma’s (ophoping van wondvocht). Daarnaast kan er sprake zijn van slechte wondgenezing, wat kan leiden tot littekenvorming of een asymmetrisch resultaat. In zeldzame gevallen kan er trombose optreden. Het is daarom van essentieel belang om de ingreep te laten uitvoeren door een ervaren plastisch chirurg en zorgvuldig de nazorginstructies op te volgen om het risico op complicaties te minimaliseren.

Meer over complicaties

Waar vindt de buikwandcorrectie plaats?

OK Rijk van Nijmegen

De buikwandcorrectie vindt plaats in de moderne kliniek Rijk van Nijmegen. In onderstaand schema vindt u een overzicht van de behandellocaties. Consulten en controles vinden plaats in Breda of bij Kliniek Rijk van Nijmegen, afhankelijk van waar u vandaan komt.

Naam specialistLocatie consultLocatie behandeling
Roland HermensBredaKliniek Rijk van Nijmegen
Ralph FrankenBredaKliniek Rijk van Nijmegen

 

Veelgestelde vragen

Blijven er zichtbare littekens achter na een buikwandcorrectie?

Er zullen altijd littekens na een buikwandcorrectie achterblijven. Bij de buikwandcorrectie zal het litteken in de bikinilijn vallen. Het litteken zal dus niet zichtbaar zijn voor anderen. De plastische chirurg tracht altijd het litteken tijdens de operatie zo klein mogelijk te houden. Het litteken zal na de behandeling eerst goed zichtbaar zijn, maar na een jaar zal het litteken steeds minder opvallen.

Is het resultaat van een buikwandcorrectie blijvend?

Het resultaat van een buikwandcorrectie is blijvend. Wel raden we aan goed na te denken voordat je kiest voor een buikwandcorrectie. Wanneer je besluit om weer zwanger te worden of door een grote toename in gewicht kunnen de huid en de buikspieren opnieuw worden opgerekt.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een buikwandcorrectie?

Je komt in aanmerking voor een buikwandcorrectie wanneer je minimaal achttien jaar oud bent, je graag van de overtollige huid bij je buik af wilt én je een BMI van 30 of minder hebt. Verder behoort een stabiel gewicht ook tot de voorwaarden, omdat het resultaat dan na de ingreep niet verdwijnt.

Wanneer mag ik weer buikspieroefeningen doen na een buikwandcorrectie?

Zes weken na de ingreep mogen alle activiteiten weer worden gedaan, dus ook de buikspieroefeningen mogen weer hervat worden. We raden wel altijd aan om rustig aan te beginnen en goed naar je lichaam te luisteren wanneer je hiermee start.

Wat is het verschil tussen buikwandcorrectie en liposuctie?

Bij een buikwandcorrectie wordt er voornamelijk overtollig huid weggehaald en krijg je een litteken. Bij liposuctie wordt er overtollig vet verwijderd en zijn er minimale littekens.

Welke narcose krijg ik bij een buikwandcorrectie?

De operatie wordt onder algehele narcose in het Amphia ziekenhuis uitgevoerd. U zult dus tijdens de ingreep geen pijn ervaren. Nadat de verdoving is uitgewerkt, kan het zo zijn dat de wonden nog steeds zeer doen. Echter kunt u met de juiste pijnbestrijding minder last van de wonden krijgen.

Relevante blogs

Lees al onze blogs
076 - 542 31 54 WhatsApp Boek online