photo-frame Annette van der Weide, ABC Clinic, ETZ Tilburg
De informatie op deze pagina is medisch getoetst door:
Annette van der Weide

Flapoorcorrectie

Een flapoorcorrectie is dé oplossing voor iedereen die last heeft van afstaande oren. Onze kliniek biedt een professionele en veilige behandeling, zodat jij je weer zeker voelt over je uiterlijk.

Wat houdt een flapoorcorrectie in?

Een flapoorcorrectie, ook wel oorcorrectie flaporen genoemd, is een relatief eenvoudige plastisch chirurgische ingreep die gericht is op het corrigeren van afstaande oren. De behandeling is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen, en kan uitgevoerd worden onder plaatselijke of algehele verdoving, afhankelijk van de leeftijd en voorkeur van de cliënt. Het doel van de operatie is om de oren dichter tegen het hoofd te plaatsen, zodat ze er natuurlijker uitzien.

Wat zijn de mogelijkheden voor een flapoorcorrectie?

Flapoorcorrectie kinderen

Bij kinderen wordt deze ingreep vaak al op jonge leeftijd uitgevoerd. De leeftijd waarop een flapoor operatie kan plaatsvinden, is meestal vanaf zes jaar. Bij ABC Clinic voeren we overigens géén oorcorrecties uit bij kinderen, enkel bij volwassenen.

Flapoorcorrectie volwassenen

Ook volwassenen kunnen zich laten behandelen aan hun flaporen. Deze flapooroperatie is in principe hetzelfde als bij kinderen, alleen worden de kosten van de ingreep niet vergoed.

Maak een afspraak

Hoe verloopt de behandeling?

Een flapoorcorrectie bestaat uit verschillende stappen:

Stap 1: Gratis consult

Tijdens het eerste consult bespreken we jouw wensen en verwachtingen. De plastisch chirurg beoordeelt jouw situatie en legt uit wat je kunt verwachten van de behandeling. Tijdens het gesprek kunnen voor en na foto’s getoond worden van eerdere cliënten, zodat je een goed beeld krijgt van het resultaat. Na het consult heb je natuurlijk bedenktijd om tot een besluit te komen.

Stap 2: Voorbereiding

Voorafgaand aan de operatie worden er foto’s gemaakt van de oren. Daarna zal de plastisch chirurg de oren aftekenen om precies te laten zien hoe de correctie zal plaatsvinden. Dit is een cruciale stap in de voorbereiding op de flapoorcorrectie.

Stap 3: De operatie

De operatie flapoor zelf duurt meestal tussen de 60 en 90 minuten. De operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving, een volledige narcose is niet noodzakelijk. De chirurg maakt een kleine incisie aan de achterkant van het oor en modelleert het kraakbeen, waardoor de oren dichter tegen het hoofd komen te liggen. Na de ingreep krijg je een verband om de oren aangebracht. Dit moet een week blijven zitten. Douchen is dus een week niet mogelijk. Na één week kom je naar de kliniek voor het verwijderen van de hechtingen.

Stap 4: Controle en nazorg

Na de operatie vindt er in overleg een controle plaats. Tijdens deze controle wordt gekeken naar het herstelproces en of de oren goed genezen. Eventuele complicaties worden in dit stadium snel opgespoord en verholpen.

Flapoorcorrectie voor en na foto’s

De resultaten van een flapoorcorrectie zijn blijvend en zorgen voor een natuurlijk uiterlijk van de oren. Tijdens het consult kunnen wij je voorbeelden tonen van flaporen voor en na foto’s, zodat je een realistisch beeld krijgt van wat je kunt verwachten. Omdat elk gezicht en elke oorvorm uniek is, kunnen de resultaten per persoon verschillen.

Nazorg en herstel na de ingreep

Het herstel van een oorcorrectie flapoorcorrectie verloopt doorgaans snel en zonder problemen. Na de operatie krijg je een speciale hoofdband die je oren op hun plaats houdt en zwelling vermindert. Deze band moet gedurende een week, dag en nacht gedragen worden. De meeste cliënten ervaren na de flapoorcorrectie weinig pijn, maar in sommige gevallen kan een lichte zwelling of blauwe plekken ontstaan. Dit verdwijnt binnen enkele dagen.

Volg altijd de instructies van de chirurg op en vermijd zware fysieke activiteiten gedurende de eerste weken na de operatie. Nazorg is essentieel voor een goed herstel en optimale resultaten.

Flapoorcorrectie kosten

De prijs van een flapoorcorrectie van beide oren onder plaatselijke verdoving is 1800 euro.

Vergoeding van de behandeling

De vergoeding voor een flapoorcorrectie kan per zorgverzekeraar verschillen. Bij kinderen onder de 18 jaar is een vergoeding vaak mogelijk, bijvoorbeeld via flapoorcorrectie vergoeding CZ, flapoorcorrectie vergoeding VGZ of flapoorcorrectie vergoeding Menzis.

Flapoorcorrectie vergoeding voor volwassenen

Voor volwassenen is een vergoeding niet mogelijk.

Meer over de kosten

Risico’s en complicaties van de behandeling

Zoals bij elke chirurgische ingreep zijn er enkele risico’s verbonden aan een flapoorcorrectie, zoals infecties of littekens. Gelukkig komen complicaties bij een ooroperatie flaporen zelden voor, zeker wanneer de ingreep wordt uitgevoerd door een ervaren plastisch chirurg.

Bij onze kliniek werk je met specialisten die ruime ervaring hebben met flaporen corrigeren en altijd werken met de beste materialen en technieken. Hierdoor minimaliseren we de risico’s en garanderen we een veilige behandeling met een mooi resultaat.

Ervaringen van anderen

Veel van onze cliënten zijn zeer tevreden over het resultaat van hun flapoorcorrectie. Tijdens het consult delen we graag ervaringen van anderen en kun je vragen stellen over hun herstel en tevredenheid. Elke cliënt heeft zijn eigen verhaal, maar de meeste mensen ervaren een enorme boost in zelfvertrouwen na de ingreep.

Wil je meer weten over een flapoorcorrectie of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw oren? Neem dan contact met ons op voor een gratis consult. Wij helpen je graag verder!

Veelgestelde vragen

Vanaf wanneer kun je flaporen laten corrigeren?

Een oorcorrectie of flapoorcorrectie kan bij kinderen vanaf vijf à zes jaar worden uitgevoerd. De groei van de oorschelp is dan nagenoeg voltooid. Veel volwassenen kiezen er ook voor om zich te laten behandelen aan hun flaporen. Bij ABC Clinic behandelen we enkel mannen en vrouwen vanaf 18 jaar.

Wanneer kan ik gaan werken na een oorcorrectie?

Meestal kan je na een tot twee weken weer aan het werk. Houd er rekening mee dat je na de ingreep een elastisch verband aangemeten krijgt, dit verband dien je gedurende de eerste tien dagen dag en nacht te dragen. Daarnaast dien je gedurende drie weken ’s nachts een stevige haarband te dragen.

Wat is de hersteltijd van een oorcorrectie?

Een oorcorrectie kan zowel onder plaatse verdoving als algehele narcose worden uitgevoerd. Tijdens de operatie wordt de vorm van het kraakbeen veranderd. Eerst wordt er achter de oren een stuk huid weggehaald. Vervolgens wordt het kraakbeen dunner gemaakt en in de gewenste vorm gebracht en gehecht.

Wat zijn de risico’s en complicaties bij een oorcorrectie?

Elke operatieve ingreep brengt risico’s met zich mee, al is de kans bij een plastisch chirurgische ingreep erg klein. Zo kan je na een oorcorrectie last hebben van bloeduitstortingen, infecties, een verminderd gevoel of juist een overgevoelige huid en een hard aanvoelend oor. De kans dat de hierboven genoemde complicaties zich voordoen is minimaal.

Zijn er littekens zichtbaar na een oorcorrectie?

Omdat de incisie voor een oorcorrectie achter het oor wordt gemaakt zijn de littekens nauwelijks tot niet zichtbaar.

Is een oorcorrectie pijnlijk?

Over het algemeen wordt een oorcorrectie als niet pijnlijk ervaren. Na de oorcorrectie kunnen je oren nog één tot twee weken rood eruitzien en dik en pijnlijk aanvoelen. Dit trekt in de loop van de tijd weg. Tegen de pijn kan je pijnstillers innemen.

Hoe oud moet je zijn voor een flapoorcorrectie?

Kinderen kunnen al op jonge leeftijd, vaak vanaf ongeveer 5 à 6 jaar, een flapoorcorrectie ondergaan. Dit is omdat het oor op deze leeftijd grotendeels is volgroeid en eventuele correcties blijvend zijn. Voor volwassenen kan de ingreep op elke leeftijd worden uitgevoerd.

Kunnen flaporen terug groeien?

Flaporen groeien niet letterlijk terug na een correctie. Een flapoorcorrectie (ook wel otoplastiek genoemd) is een blijvende oplossing waarbij het kraakbeen van het oor wordt aangepast. Echter, in zeer zeldzame gevallen kan het oor zich na de operatie een beetje verplaatsen of terugveren als de hechtingen losraken of als het oor niet voldoende is gestabiliseerd.

Wat te doen tegen flaporen bij volwassenen?

Bij volwassenen is een chirurgische ingreep de meest effectieve en blijvende oplossing voor flaporen. De procedure heet een otoplastiek en kan onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. Voor volwassenen die geen operatie willen, kunnen tijdelijke cosmetische hulpmiddelen zoals oorplakkers of tapes soms helpen, maar deze bieden geen blijvende correctie.

076 - 542 31 54 WhatsApp Gratis consult