Sinds deze week is het zover. Dames die een borstvergroting, borstlift met implantaten (bijvoorbeeld bij slappe borsten of hangborsten) of borstreconstructie ondergaan worden in een borstimplantatenregister opgenomen. Het register dient als een soort paspoort waarin precies staat welke implantaten er in welke borst zijn ingebracht. De NVPC, de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie zit achter dit register. De NVPC heeft hiervoor afspraken gemaakt met alle fabrikanten van borstimplantaten. Met de registratie borstimplantaten hopen de klinieken en plastisch chirurgen in Nederland beter toezicht te kunnen houden op de patiëntveiligheid.
Mochten er slecht functionerende implantaten zijn dan zijn deze vrij gemakkelijk te traceren. Iedere cliënt die een borstvergroting, borstlift of borstreconstructie ondergaat wordt namelijk automatisch geregistreerd, tenzij men bezwaar maakt. Nederland is volgens de NVPC het eerste land in de wereld met een borstimplantatenregister.
Aanleiding voor het registratiesysteem zijn de problemen met de PIP-implantaten. De borstimplantaten van de failliete Franse fabrikant Poly Implant Prothese bleken een grote kans te hebben op lekken en scheuren. Duizenden vrouwen dienden een schadeclaim in tegen het Duitse keurigsbedrijf TUV Rheinland, die de PIP-implantaten destijds toeliet op de markt. Onze plastisch chirurgen zijn blij met het register.
Hetzelfde geldt voor directeur Jorn Kielman:”Wij werken enkel met de beste protheses (Natrelle), dat geeft al een veilig gevoel. Echter, mocht er iets zijn met een serie implantaten, zijn we nu in staat om de cliënten te traceren. En dat is een geruststellend gevoel. Ik wil alle vrouwen ook nogmaals de tip geven om niet voor de prijsstunters te kiezen als het om een borstvergroting of borstlift gaat. Een goede prothese kost al gauw €1.200,- per stuk. En dan moet de operatie nog beginnen met alle kosten voor anesthesie, operatiekamer, verpleging, etc. Een borstvergroting voor €2.500,- kan dus echt niet.”