Het is alweer vijftien jaar geleden dat de wereld kennismaakte met Botox – en alle bijbehorende frozen faces. Gelukkig is er sindsdien veel veranderd.
Tekst: Claudia Witteveen
Het kan niet missen of je allereerste kennismaking met Botox kwam door het expressieloze voorhoofd van een celebrity. Via Hollywood wapperde de term ‘Botoxhoofd’ de laatste jaren steeds vaker onze huiskamers binnen. Zo regelmatig zelfs dat het gebruik van het gifje om rimpels te voorkomen en verminderen ook bij ons in Nederland gemeengoed werd. Botoxgebruik is in het vijftienjarig bestaan bijna doodgewoon geworden. Maar ‘de aspirine onder de cosmetisch ingrepen’ is ook ver gekomen sinds de wassenbeeldenvoorhoofden van weleer.
“In de begindagen van Botox bestond er een reguliere dosis voor een zone”, zegt cosmetisch arts Marsha Wichers van Bergman Clinics en ABC Clinic Breda. “Voor rondom de ogen bijvoorbeeld. En ja, dan stond je dus strak. Dat was toen de trend: alles lamleggen, alle mimiek eruit.”
Het inmiddels legendarische Nicole Kidman – hoofd kreeg je dan. Het had een wonderlijk effect op de naamsbekendheid van Botox. Want hoewel Nicole en collega’s die strakke bekkies het niet louter van de Botox hadden (Marsha: “ Hun uiterlijk werd zo door fillers én Botox bepaald, niet door Botox alleen”), werd Botox een wereldberoemde verzamelnaam voor ingrepen aan het gezicht. “Die heeft zich ook lekker laten Botoxen”, riepen we dan met z’n allen. Niet direct de reputatie waarop Botox gehoopt had misschien. Maar er werd tenminste over gepráát. En hoe.
Sinds die tijd nam het gebruik van Botox explosief toe. Oké, we vonden het resultaat niet altijd even mooi, maar het gif werkt toch weer uit, dus proberen kon altijd. Ook in nuchter Nederland, al liep het hier niet direct storm toen Hollywood er voor viel. “Maar de laatste jaren neemt het gebruik echt enorm toe”, zegt Marsha.
De reden voor die populariteit durft zij wel aan te wijzen: Botox is de enige in zijn soort, er bestaat geen alternatief. En nu Botox een tijd meedraait is het gebruik ervan geperfectioneerd door artsen. “Het doel van Botox is nu heel anders”, zegt zij. “ En dat is ook de kunst geworden voor de artsen die het zetten: klanten willen er fris uitzien, in plaats van behandeld. Een wens die voortkomt uit die slechte voorbeelden. Gelukkig hebben we als artsen ook veel bijgeleerd in tussenliggende jaren.” Dat er in de dosering wel iets te winnen viel, was misschien de grootste les. Marsha: “Het is mogelijk om botox in minder sterke concentratie toe te dienen. Dit betekent dat we minder Botox per prikje hoeven te gebruiken. Dit wordt ook wel ‘Baby Botox’ genoemd. Zo krijg je minder diepe rimpels, maar verlam je niet de heel spier. Het resultaat houdt misschien iets minder lang, maar dan is het wel subtiel en mooi.” De keerzijde van de medaille: relatief gezien wordt de behandeling alleen maar duurder. De kosten van de arts gaan niet omlaag en je krijgt minder Botox in je koppie per keer.
Blijkbaar vinden we het toch geen probleem, dat Botox relatief duurder wordt, want niet alleen gaan we met z’n allen steeds vaker voor een prikje hier of daar, de doelgroep van Botox heeft ook een zwaai gekregen. We gaan op steeds jongere leeftijd naar de kliniek, want voorkomen is nou eenmaal beter dan genezen. “Als je jong begint, krijgen rimpels niet de kans om dieper te worden”, aldus Marsha. “ Daarom zie je nu ook dat vrouwen er steeds beter uit blijven zien naarmate ze ouder worden.” Ook mannen weten steeds vaker de weg naar de zogenaamde Brotox-spuit te vinden. “Bij ons is ongeveer vijf of tien procent van de klanten man, al verschilt dat ook erg per regio. We zien de mannenmarkt groeien. Zij lopen weliswaar achter op vrouwen, maar gaan zich toch ook steeds meer bezighouden met hun uiterlijk. Ze maken nu een inhaalslag. Al krijgen we maar weinig mannen boven de vijftig voor Botox, dus die slag geldt niet voor alle leeftijden.” Wat wel voor alle leeftijden én geslachten is, is Botox voor andere doeleinden dan rimpels alleen. Een prikje tegen zweetoksels of plakhandjes of om spanningshoofdpijn, kaakpijn (tandenknarsen) of migraine te verminderen.
Natuurlijk heeft Botox ook een keerzijde. Je kunt bijvoorbeeld te ver gaan met het gebruik. Marsha: “Ik heb wel eens klanten gehad die tegen al mijn adviezen in tóch Botox in hun horizontale voorhoofdsrimpels wilden. Vervolgens kun je je wenkbrauwen niet meer optrekken en dan gaan je oogleden meer hangen. En dan zie je er dus alleen maar vermoeider uit.” Ook voor grootgebruik moet je oppassen, zegt ze. “Je moet wel zorgen dat je spieren blijven werken. Vergelijk het maar met als je in een rolstoel zit: op een gegeven moment wil zo’n spier niets meer. Ik adviseer daarom altijd om af en toe en pauze in te lassen. Om drie keer per jaar te komen, in plaats van vier. Maar het is verder heel veilig. Het enige echte risico is dat het best verslavend werkt. Als je eenmaal begint, wil je blijven gaan. Daarom blijft Botox volgens mij ook zo populair.”