Al na een aantal dagen is het weer mogelijk om aan het werk te gaan. De eerste weken dient er dag en nacht een stevige sportbeha gedragen te worden. Bukken, tillen en het optillen van de armen zal je de eerste zes weken moeten vermijden. Het duurt ongeveer zes weken voordat je weer kunt sporten of zware lichamelijke arbeid mag verrichten.
Omdat tijdens de operatie een algehele narcose wordt gehanteerd zal je tijdens de operatie geen pijn ervaren. Na de operatie kunnen de borsten gezwollen en wat pijnlijk zijn en kan gevoeligheid van de borsten nog enkele maanden een rol spelen.
Nabloeden is bij een borstverkleining de meest voorkomende complicatie. Dit komt in zo’n een à twee procent van de gevallen voor. In het geval van een nabloeding moet er opnieuw worden geopereerd om de bloeding te stoppen. De risico's en complicaties bij een ingreep zijn minimaal. Deze worden uitgevoerd door ervaren plastisch chirurgen.
In sommige gevallen zal een borstverkleining vergoed worden door de zorgverzekeraar. Wij raden altijd aan om eerst langs de huisarts te gaan om te kijken of de borstverkleining vergoed wordt. Mocht deze niet vergoed worden, dan ben je van harte welkom om bij ons op consult te komen voor je borstverkleining. De plastisch chirurg zal je informeren naar de mogelijkheden tijdens een consult. LET OP: ABC Clinic werkt niet samen met zorgverzekeraars. Wij zullen daarom ook geen verzekerde zorg leveren.
In principe wel, maar door gewichtstoename, pilgebruik of een zwangerschap kan de omvang van de borsten toenemen, ook na een borstverkleining. Deze toename is minder dan voor de borstverkleining, aangezien de toename geproportioneerd is.
Als er liposuctie wordt uitgevoerd zal het meestal mogelijk zijn om borstvoeding te geven. Bij een tepel herpositionering kan het klierweefsel onder de tepel worden verwijderd, waardoor geen borstvoeding meer gegeven kan worden. Tijdens een consult kan de plastisch chirurg je informeren over de impact van de behandeling.
Dat hangt af van de behandelmethode. Bij de meest voorkomende ingreep wordt de tepel geherpositioneerd, waardoor er een litteken rondom de tepel zal achterblijven. Dit litteken loopt door tot de borstplooi en hier zou ook een horizontale incisie worden gemaakt. Met de tijd zullen deze littekens minder opvallend worden. Bij een behandeling door middel van liposuctie blijven nauwelijks littekens achter.
Er zijn twee soorten ingrepen bij een borstverkleining. Allereerst is er een ingreep waar enkel vet wordt verwijderd. Hierbij wordt het teveel aan vet in de borst(en)verwijderd middels liposuctie. Je kan hiervoor in aanmerking komen als je alleen het vet in je borst(en) wil laten verwijderen. Daarnaast kan het ook zo zijn dat er zowel vet- als klierweefsel verwijderd moet worden. Hierbij wordt niet alleen vet uit de borst(en) weggehaald, maar ook het klierweefsel. Deze operatie wordt in het Amphia ziekenhuis uitgevoerd en de operatie zal onder algehele verdoving zijn.