Transpireren of zweten zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur op peil blijft tijdens warm weer, bij grote inspanning of bij koorts. Transpireren op deze momenten is normaal. Echter, wanneer je meer zweet dan gebruikelijk, ook wanneer het niet warm is of je rustig zit, spreken we van overmatig zweten of transpireren, ook wel hyperhidrosis genoemd. Overmatig zweten komt voornamelijk voor onder de oksels, in de handpalmen, in de voetzolen of in het gezicht. Wanneer het zweten hinderlijk is in het dagelijks leven, is het fijn dat hier iets aan gedaan kan worden. In dit blog beschrijven we verschillende oplossingen voor overmatig zweten.
Wat is transpireren nu precies? Het is letterlijk de afscheiding van vocht door je huid, ook wel zweten genoemd. Het is een lichaamsfunctie die sinds de geboorte al op gang komt.
Heb je last van overmatig zweten en houd je vaak rekening met de kleding die je draagt om het te verbergen? Wij beschrijven hier verschillende tips die je kunnen helpen het overmatig zweten te verbergen en om beter om te gaan met hyperhidrosis.
Belangrijk is om je regelmatig te wassen, zonder te veel zeep te gebruiken en je goed af te drogen na het wassen. Wanneer je de oksels goed hebt afgedroogd, kun je een anti-transpirant deodorant gebruiken.
Ook jouw kledingkeuze heeft veel invloed op de zichtbaarheid van (zweet)probleem. Het beste materiaal is polyester, omdat deze het meeste vocht afstoot doordat het snel verdampt en dus geen vlekken achterlaat. Ook luchtige, wijde kleding is erg belangrijk. Wanneer jouw kleding goed kan luchten, kan het zweet gemakkelijk verdampen. Een ventilator in combinatie met het koel houden van de ruimte zorgt ook voor het snel verdampen van zweet.
Er zijn verschillende medicijnen en behandelingen die kunnen helpen om hyperhidrosis te verminderen of volledig tegen te gaan. Hieronder beschrijven we de meest voorkomende behandelingen tegen hyperhidrosis:
Een huisarts kan een lotion of crème voorschrijven die zich volledig richt op de zweetklieren. In deze lotion of crème zitten aluminiumzouten verwerkt. Dit middel werkt ongeveer 3 dagen, hierna kun je het opnieuw aanbrengen. Bij dit middel is het belangrijk om de huid 24 uur voor, tot 24 uur na het aanbrengen niet te scheren, dit kan namelijk zorgen voor irritatie. Daarnaast kunnen de aluminiumzouten zorgen voor verkleuring van kleding of metalen.
Een tweede behandelmogelijkheid is een behandeling met Oxybutine tabletten. Deze behandeling duurt ongeveer drie maanden, maar is niet voor iedereen geschikt. De tabletten hebben verschillende bijwerkingen, zoals verstopping, slaperigheid, hoofdpijn, een droge mond en misselijkheid.
Een derde mogelijkheid is hidrosuctie. Hierbij wordt een kleine incisie in de oksel gemaakt waarbij zo veel mogelijk klieren worden losgesneden en weggezogen. Omdat de klieren worden weggehaald is het resultaat permanent. Vaak kunnen tijdens de behandeling niet alle klieren worden weggehaald. Dit heeft als gevolg dat je alsnog last hebt van hyperhidrosis. Wel in mindere mate dan hiervoor.
De laatste mogelijkheid die wij behandelen is lontoforese-therapie. Hierbij worden stroomschokjes over een vochtige huid gestuurd. Dit heeft als gevolg dat de zweetklieren een opdonder krijgen, wat zorgt voor het minder goed werken van de zweetklieren. Een nadeel hiervan is dat de zweetklieren na enkele dagen herstellen en de behandeling herhaald dient te worden.
Ben je het overmatig transpireren beu, zie je bovenstaande opties niet zitten en wil je een oplossing die langer werkt? Dan is een laatste mogelijkheid om hyperhidrosis onder de oksel te behandelen met een Botuline toxine behandeling.
Onze cosmetisch en esthetisch artsen helpen je graag verder tijdens een gratis consultgesprek. Ze bekijken met je de mogelijkheden van de behandeling en je krijgt alle tijd om vragen te stellen. Tijdens een Botuline toxine behandeling tegen overmatig zweten injecteert de arts de Botuline toxine op ongeveer twintig plaatsen onder de huid. De behandeling duurt ongeveer 30 minuten en is 6 tot 12 maanden werkzaam.