Bij iedere medische ingreep bestaat er een kans op complicaties. Dat geldt eveneens voor plastische chirurgie, hoe deskundig de uitvoerende arts ook is. Het is belangrijk om u daarvan bewust te zijn. Sommige mensen verkeren namelijk in de veronderstelling dat bepaalde operaties risicoloos zijn. Wat zijn de voornaamste risico’s van plastische chirurgie?
Hoewel er soms wat lichtzinnig wordt gedacht over plastische ingrepen, kunnen ze gepaard met pijnklachten en ander (tijdelijk) lichamelijk ongemak. Het is daardoor bijvoorbeeld mogelijk dat u nog enkele dagen pijnstillers moet nemen.
Het kan voorkomen dat u na de operatie een bloeding heeft, die in sommige gevallen een aanvullende ingreep vereist. Ook kan het bij zwaardere operaties mogelijk zijn dat er zoveel bloedverlies optreedt dat u een bloedtransfusie nodig heeft.
Eén van de meest algemene complicaties is een infectie. Dat komt onder andere omdat er in veel gevallen een significant gedeelte van de huid wordt beschadigd. De huid fungeert normaliter vooral om ziekmakers en andere ongewenste elementen buiten het lichaam te houden. Overigens kan de grootte van de infectie zeer verschillen. Soms is het zeer lokaal, waardoor de wond simpelweg wat minder snel herstelt. In andere gevallen breidt de infectie zich eerder uit, en heeft u antibiotica of zelfs een extra operatie nodig .
Sommige plastische ingrepen zijn juist bedoeld om littekens te verwijderen of minder zichtbaar te maken. Toch bestaat bij iedere operatie het risico op de vorming van nieuw littekenweefsel. Dat is daarom in het bijzonder bij plastische chirurgie een lastig probleem. Vooral bij grotere ingrepen, zoals een borstvergroting of –verkleining of een buikwandcorrectie, is het zaak u hier vooraf goed over te laten informeren. De meeste littekens zijn niet zichtbaar, verdwijnen of verzachten vanzelf na verloop van tijd.
Bepaalde ingrepen vinden plaats in delen van uw lichaam waar u bijzonder veel zenuwuiteinden heeft. Een bekend voorbeeld is de facelift. Uw gezicht is immers zeer gevoelig. Het komt algemeen voor dat u dat gevoel gedeeltelijk verliest, hoewel dat gewoonlijk tijdelijk is. Er bestaat echter ook een risico op zenuwbeschadigingen die juist het omgekeerde effect sorteren, waardoor u in plaats van gevoelloosheid tintelingen en pijn ervaart.
Indien er bij uw ingreep een implantaat wordt gebruikt, is de kans aanwezig dat daarmee problemen ontstaan. Het kan bijvoorbeeld gaan lekken, van vorm veranderen of een afstotingsreactie van uw lichaam veroorzaken. Hoewel ernstige complicaties betrekkelijk zeldzaam zijn, is dan wel vaak een aanvullende operatie nodig. Vraag daarom ook altijd na met welke implantaten de kliniek of plastisch chirurg werkt. Bespaar niet op kwaliteit wanneer het om borstimplantaten gaat.
Veel cliënten ondergaan plastische chirurgie vanuit zeer specifieke verwachtingen. Vooral bij ingrepen van meer cosmetische aard is dat het geval, zoals bijvoorbeeld ooglidcorrecties. Al te hooggespannen en daardoor niet realistische verwachtingen kunnen achteraf voor veel problemen zorgen. Omgekeerd kan het zo zijn dat de operatie niet zo uitpakt als ook de arts of chirurg had verwacht. Het is dus goed om u te realiseren dat het mensenwerk blijft, en dat er altijd een risico is dat het anders afloopt.
Hoewel al onze artsen en plastisch chirurgen deskundig en ervaren zijn, is geen enkele ingreep binnen de plastische chirurgie zonder risico. Dat komt ook omdat iedere persoon uniek is. Laat u daarom altijd adviseren over de risico’s van plastische chirurgie in uw specifieke situatie. We vertellen u graag waar u precies rekening mee moet houden.
Een consult met de behandelend chirurg is altijd nodig om u een goed advies te geven. De plastisch chirurg staat tijdens dit consult stil bij uw wensen en verwachtingen, legt uit wat de mogelijkheden zijn en beantwoordt eventuele vragen. U kunt een consult inplannen door ons contactformulier in te vullen of door ons te bellen op 076 – 542 31 54. Online een consult inplannen via de website is ook mogelijk.