Na een ingreep is het belangrijk de wond van de ingreep goed te verzorgen. Dit is niet alleen belangrijk om de huid goed te laten herstellen, door een goede verzorging kan de vorming van een litteken beperkt worden.
Littekens ontstaan wanneer de huid beschadigd is geweest. Bij een oppervlakkige beschadiging zal er geen litteken achterblijven. Zodra de wond iets dieper is, zoals na een ingreep, zal het lichaam als reactie extra collageen aanmaken. Dit resulteert in een litteken. Belangrijk is om te beseffen dat een litteken nooit helemaal zal verdwijnen. Wel is het mogelijk deze te verzachten, vlakker en minder zichtbaar te maken.
Tijdens het herstel van een wond kunt u last krijgen van een jeukende huid die aan het genezen is. Hierbij is het belangrijk om niet te krabben. Een aantal zaken kunnen helpen om de jeuk te verminderen. Belangrijk is om te zorgen dat u het niet te warm krijgt. Hierbij kunt u eraan denken dat de douche of bad niet te warm wordt. Om te zorgen dat u het ’s nachts niet te warm krijgt kan het helpen de temperatuur op de slaapkamer of uw kleding aan te passen wanneer u gaat slapen.
Mocht er een litteken ontstaan, dan zijn er verschillende mogelijkheden om deze minder zichtbaar te maken. Een van deze mogelijkheden is het opbrengen van een littekencrème. Hierdoor blijft de huid soepel. Breng de crème pas aan als de wond volledig genezen is. Een siliconenpleister of siliconengel kan ook helpen om te verzachten. Laat u hierover adviseren door onze huidtherapeuten.
Het masseren van de littekens is belangrijk. Dit kan helpen om hem minder zichtbaar te maken en pijn te verminderen. Masseren kan gedaan worden in combinatie met het opbrengen van een littekencrème, bijvoorbeeld Revitatrol van ZO medical. Masseer met lichte druk en niet te lang. Het is beter om het litteken twee keer kort te masseren, dan een keer lang.
Daarnaast is het belangrijk het litteken minimaal een half jaar goed te beschermen met een zonnebrandcrème met minimaal factor 30, ook in de winter. Anders bestaat de mogelijkheid dat het litteken verbrandt of zonschade oploopt, waardoor er pigmentvorming kan optreden. Tevens kan het aanleiding zijn voor extra collageenvorming, wat het litteken een grillig en verdikt uiterlijk kan geven.
Roken kan van invloed zijn op het herstel. Roken zorgt ervoor dat kleine bloedvaatjes in de huid vernauwen met het gevolg dat de wondheling trager verloopt, omdat er minder bloed naar de huid wordt aangevoerd. Mede hierdoor wordt het aangeraden enkele weken voor een ingreep te stoppen met roken om het herstel voorspoedig te laten verlopen.
Hoe een litteken eruit komt te zien hangt van verschillende factoren af: de diepte van de wond, het verloop van het herstel en uw huidtype. Mocht u vragen hebben over littekens, dan kunt altijd contact opnemen met onze huidtherapeuten.