photo-frame Annette van der Weide, ABC Clinic, ETZ Tilburg
De informatie op deze pagina is medisch getoetst door:
Annette van der Weide

Schaamlipcorrectie herstel

Overweeg je een schaamlipcorrectie en ben je benieuwd naar het herstel? Op deze pagina vertellen wij je meer over het herstel na een schaamlipcorrectie.

Schaamlipcorrectie herstel

Omdat er oplosbare hechtingen gebruikt worden bij een schaamlipcorrectie of schaamlipverkleining, hoef je niet terug te komen voor het verwijderen van de hechtingen. De dag na de ingreep word je gebeld door een van onze collega’s om te vragen hoe het met je gaat. Tijdens dit gesprek heb je nogmaals de mogelijkheid om aanvullende vragen te stellen over het genezingsproces. Ook wordt er een afspraak ingepland voor de nacontrole na 3 maanden. Indien je twijfels hebt over het herstel kun je altijd contact met ons opnemen.

Omdat de schaamlippen goed doorbloed zijn, zal het behandelde gebied snel herstellen na de ingreep. Gemiddeld zal de genezing van de schaamlippen 2 weken in beslag nemen. Intensief sporten en seksuele activiteit zijn na 6 weken mogelijk. Wij raden je aan om het behandelde gebied na de ingreep goed te koelen om zwelling zoveel mogelijk te beperken. De eerste periode zal het nog wel wat blauw en gezwollen zijn. Dit is een normale reactie en trekt vanzelf weg. Ook zal het litteken in het begin nog vurig van kleur zijn. Het litteken zal op den duur vervagen en minder zichtbaar worden.

Schaamlipcorrectie - schaamlipverkleining - labiacorrectie - labiaplastie - te grote schaamlippen

De nazorg

Wanneer je een schaamlipcorrectie hebt ondergaan, is het belangrijk om de richtlijnen met betrekking tot de nazorg goed op te volgen. Dit bevordert het herstel en zorgt voor een mooie wondgenezing. Uitgebreide richtlijnen met betrekking tot de nazorg ontvang je voor de ingreep per mail en na de ingreep op papier.

Als eerste reactie zal het behandelde gebied wat blauw kleuren en gezwollen zijn. Dit trekt vanzelf weer weg. Postoperatieve pijn na een schaamlipverkleining of -correctie kan goed bestreden worden met Ibuprofen en Paracetamol. Tot 2 weken na de behandeling kan het behandelde gebied wat strak en gespannen aanvoelen. Daarna kan het ook wat gaan jeuken. Dit is een normale reactie en betekent dat het aan het genezen is.

Enkele tips na een schaamlipcorrectie:

  • Plassen of toiletbezoek

    Wanneer je naar het toilet bent geweest is het belangrijk om het behandelde gebied goed af te spoelen met lauw water en het daarna goed droog te deppen.

  • Sporten en zwaar tillen

    Wij raden je aan om in ieder geval 3 weken niet te zwaar te tillen of te veel kracht te zetten. Wandelen en bewegen is geen probleem, maar probeer druk zetten écht te vermijden. Zes weken na de behandeling kun je weer sporten zoals je gewend bent en kun je weer starten met fietsen. Ook seksuele activiteit is dan weer mogelijk.

  • Douchen

    Na de ingreep kun je in principe gewoon douchen. Hierbij is het wel belangrijk om er goed op te letten dat het water niet direct op het behandelde gebied komt en dat het water niet te warm is. Na het douchen is het verstandig om het behandelde gebied goed droog te deppen.

  • Roken

    Wij adviseren bij iedere chirurgische ingreep om enkele weken voor én na de ingreep te stoppen met roken. Roken belemmert het herstel na een behandeling en staat het geneesproces in de weg. Helemaal stoppen is natuurlijk altijd beter.

  • Kleding

    Strakke broeken kunnen zorgen voor druk op het behandelde gebied en zitten hierdoor het genezingsproces in de weg. Draag in het begin wijde kleding om het herstel te bevorderen.

Schaamlipcorrectie door vrouwelijke specialisten

Bij ABC Clinic houden we rekening met de wensen van onze patiënten, en we begrijpen dat sommige vrouwen de voorkeur geven aan een vrouwelijke plastisch chirurg voor een schaamlipcorrectie. Daarom bieden we de mogelijkheid om te kiezen voor een van onze twee vrouwelijke specialisten: Annette van der Weide en Marjolijn van Abeelen. Beiden hebben ruime ervaring in schaamlipcorrecties en staan bekend om hun zorgvuldige en empathische aanpak, waardoor vrouwen zich op hun gemak kunnen voelen. Uiteraard beschikken ook onze twee mannelijke plastisch chirurgen over veel ervaring en expertise in deze ingreep, zodat je altijd de specialist kunt kiezen die het beste bij je past.

Annette van der Weide, ABC Clinic, ETZ Tilburg
Drs. Annette van der Weide
Marjolijn van Abeelen - plastisch chirurg ABC Clinic
Drs. Marjolijn van Abeelen

FAQ’s schaamlipcorrectie herstel

Meer FAQ video's

Herstel labiacorrectie ervaringen

Wanneer je kiest voor een ingreep zoals een schaamlipcorrectie, labiacorrectie of schaamlipverkleining is het belangrijk om ervaringen van anderen te lezen. Verschillende van onze cliënten hebben hun ervaringen gedeeld via kliniekervaringen.nl of ZorgkaartNederland. Hier kun je verschillende ervaringen lezen.

Kliniekervaringen ABC Clinic, schaamlipcorrectie herstel ervaringen reviews

 

Zorgkaart Nederland ABC Clinic, schaamlipcorrectie herstel ervaringen reviews

Complicaties schaamlipcorrectie

Iedere ingreep brengt risico’s met zich mee, zo ook een schaamlipcorrectie. ABC Clinic werkt enkel met ervaren plastisch chirurgen, ook op het gebied van de schaamlipcorrectie. Wanneer je onze richtlijnen voor de nazorg goed opvolgt, verklein je de kans op complicaties aanzienlijk. Deze ingreep heeft dezelfde algemene risico’s als iedere andere ingreep:

  • Een nabloeding;
  • Wondinfecties;
  • Storingen in de wondgenezing.

Een andere risico bij een schaamlipcorrectie is het opengaan van de wond. Dit kan gebeuren wanneer er te veel spanning op de hechtingen komt te staan. Wanneer je rookt heb je een grotere kans op een storing in de wondgenezing en het ontstaan van een ontsteking in of bij het behandelde gebied. Dit kun je voorkomen door vóór de ingreep en tijdens het genezingsproces te stoppen met roken. Ook symmetrie is niet 100% te garanderen na een schaamlipcorrectie. Dit komt mede doordat de startsituatie vaak al niet symmetrisch is.

Wanneer je onze adviezen voor de nazorg goed opvolgt verklein je de kans op de verschillende risico’s en complicaties die vastzitten aan de ingreep.

Labiacorrectie ontsteking

Symptomen van een ontsteking na een labiacorrectie kunnen zijn:

Roodheid: Het gebied rond de incisies kan rood en ontstoken lijken.
Zwelling: Zwelling is een normaal onderdeel van het genezingsproces, maar overmatige zwelling kan wijzen op een ontsteking.
Pijn: Het operatiegebied kan pijnlijk aanvoelen, wat kan toenemen in geval van een ontsteking.
Warmte: Het gebied kan warmer aanvoelen dan normaal.
Afvoer: Er kan ook sprake zijn van abnormale afscheiding uit de incisies, zoals pus.
Koorts: Een verhoogde lichaamstemperatuur kan een teken zijn van een infectie.

Als je een vermoeden hebt van een ontsteking, is het belangrijk om onmiddellijk contact op te nemen met de kliniek. De behandeling van een ontsteking kan variëren afhankelijk van de oorzaak. Behandeling kan bestaan uit het gebruik van antibiotica, pijnstillers of het verwijderen van eventueel geïnfecteerd weefsel.

Schimmelinfectie na labiacorrectie

Sommige cliënten zijn gevoelig voor een schimmelinfectie met Candida Vaginalis. De symptomen hiervan zijn: witte puntjes, wit vochtverlies, jeuk, roodheid. Je kunt hiervoor een recept verkrijgen bij ABC Clinic of via de huisarts als hier sprake van is.

Labiacorrectie hechtingen die los komen

Er worden oplosbare hechtingen gebruikt bij de labiacorrectie. Mocht je het vermoeden hebben dat er een hechting is los geschoten, dan neem je altijd contact op met de kliniek. De kans op losschieten is erg klein.

Gratis consult met een (vrouwelijk) plastisch chirurg?

Omdat iedereen anders is, is een consultgesprek bij een schaamlipcorrectie of -verkleining erg belangrijk. Tijdens dit consult staat de plastisch chirurg stil bij jouw wensen en verwachtingen en legt uit wat de mogelijkheden zijn. Veel vrouwen wensen een consult met een vrouwelijke chirurg. Dat is mogelijk. Je kunt een afspraak inplannen via onze website of door te bellen naar 076 – 542 31 54. Ook kun je eenvoudig online een afspraak inplannen.

Gratis consult?

Veelgestelde vragen

Wanneer mag ik weer werken na een schaamlipcorrectie?

Afhankelijk van het soort werk wat je doet kun je na enkele dagen alweer aan het werk. Wij raden aan om de eerste dagen rustig aan te doen. Luister goed naar het lichaam en ga pas weer werken als het goed voelt. Dit zal na enkele dagen het geval zijn. Zware inspanningen verrichten of het tillen van baby’s of jonge kinderen mag de eerste 3 weken niet. Het herstel van een schaamlipcorrectie neemt in totaal ongeveer 6 weken in beslag.

Mag ik een tampon dragen na de schaamlipcorrectie

Wij raden de eerste weken na de schaamlipcorrectie af om een tampon te dragen. Het inbrengen van een tampon kan irriteren of trauma aan de wond veroorzaken. Ook kunnen infecties ontstaan bij het dragen van een tampon na de ingreep. Gebruik maandverband of inlegkruisjes zolang de plastisch chirurg zegt dat dit nodig is om dit te voorkomen. Wanneer de wond goed genezen is kun je weer tampons dragen als je ongesteld bent.

Is er een risico op blijvende pijn of verminderend gevoel na een schaamlipcorrectie?

Omdat het litteken na de schaamlipcorrectie aan de binnenzijde ligt, is de kans op blijvende pijn verwaarloosbaar. De gevoeligheid van de schaamlippen en clitoris blijft ook onveranderd na de behandeling. Sommige vrouwen merken zelfs een verbetering qua gevoeligheid omdat het overschot aan huid verwijderd is en de clitoris op deze manier beter gestimuleerd wordt.

Wanneer mag ik weer sex hebben na mijn schaamlipcorrectie

Sex of geslachtsgemeenschap is na 6 weken weer mogelijk na de schaamlipcorrectie.

Wordt mijn huisarts op de hoogte gebracht na een schaamlipcorrectie?

Na de ingreep ontvang je een huisartsenbrief. Echter, deze brief geven we aan jou mee. Jij bepaalt uiteindelijk zelf of je jouw huisarts op de hoogte brengt van de schaamlipcorrectie of labiacorrectie (labiaplastie) die je ondergaan hebt.

Relevante blogs

Lees al onze blogs
076 - 542 31 54 WhatsApp Gratis consult