photo-frame Roland Hermens plastisch chirurg
De informatie op deze pagina is medisch getoetst door:
Roland Hermens

Buikwandcorrectie

Overweeg jij een buikwandcorrectie? Deze populaire ingreep helpt je om overtollige huid en vet te verwijderen en je buik weer strak en stevig te maken. Lees verder en ontdek alle mogelijkheden, ervaringen en resultaten van deze behandeling.

Wat is een buikwandcorrectie?

Een buikwandcorrectie, ook wel bekend als een abdominoplastiek, is een chirurgische ingreep die wordt uitgevoerd om overtollige huid en vet in de buikstreek te verwijderen. Tegelijkertijd kunnen de buikspieren worden aangespannen, wat resulteert in een strakkere en plattere buik. Dit type behandeling is ideaal voor mensen die ondanks sporten en diëten moeite hebben om een strakke buik te krijgen, bijvoorbeeld door:

  • Gewichtsverlies, waarbij de huid zijn elasticiteit heeft verloren.
  • Een zwangerschap, die de buikspieren en huid heeft uitgerekt.
  • Veroudering, waarbij de huid verslapt en vet zich ophoopt in de buikstreek.

Een buikwandcorrectie heeft niet alleen esthetische voordelen; het kan ook functionele verbeteringen bieden. Bijvoorbeeld door de houding te verbeteren en rugklachten te verminderen, omdat de verstevigde buikspieren meer ondersteuning bieden aan het lichaam.

Deze behandeling wordt uitgevoerd onder algehele verdoving en kan variëren in intensiteit, afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en doelen. De resultaten zijn vaak blijvend, mits je een stabiel gewicht behoudt en een gezonde levensstijl aanhoudt.

Let op: een buikwandcorrectie of buikcorrectie is mogelijk bij een BMI van 30 of minder.

Wat houdt een buikwandcorrectie in?

Een buikwandcorrectie biedt de mogelijkheid om zowel esthetische als functionele verbeteringen te realiseren in de buikstreek. De behandeling richt zich op het verwijderen van overtollige huid, het aanpakken van vetophopingen en indien nodig het verstevigen van de buikspieren (buikspiercorrectie). Afhankelijk van jouw specifieke situatie zijn er verschillende technieken en benaderingen mogelijk.

Verschillende soorten buikwandcorrecties

Een buikwandcorrectie is maatwerk en wordt afgestemd op jouw specifieke behoeften. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste soorten buikwandcorrecties:

Normale buikwandcorrectie

Bij een standaard buikwandcorrectie verwijdert de plastisch chirurg overtollige huid en spant hij de buikspieren aan. Deze behandeling kan worden uitgevoerd:

  • Met liposuctie: Een buikwandcorrectie met liposuctie  is geschikt voor mannen en vrouwen met overtollig vet én huidverslapping, wat resulteert in een verbeterde contour.
  • Zonder liposuctie: Voor cliënten die alleen huidverslapping of spierproblemen willen aanpakken.

Deze veelzijdige behandeling is de meest voorkomende optie en biedt een algehele verbetering van de buikcontour.

Mini buikwandcorrectie

Een mini buikwandcorrectie of onderbuikcorrectie is een minder ingrijpende ingreep die zich richt op het gebied onder de navel.

  • Geschikt voor een klein overschot aan huid en vet.
  • Snellere hersteltijd door een kleinere incisie.
  • Optioneel kan ook het onderste deel van de buikspieren worden aangespannen.

Uitgebreide buikwandcorrectie

Deze ingreep behandelt het gehele buikgebied en kan uitgebreid worden naar de flanken voor een breder resultaat:

  • Volledige buikwandcorrectie: Voor cliënten met uitgebreide huidverslapping en/of spierproblemen.
  • Fleur de Lis buikwandcorrectie: De Fleur de Lis buikwandcorrectie is een gespecialiseerde techniek waarbij zowel horizontale als verticale huidoverschotten worden verwijderd, ideaal na extreem gewichtsverlies.

Circulaire buikwandcorrectie

Een complete aanpak waarbij niet alleen de buik, maar ook de rug en flanken worden gecorrigeerd.

  • Geschikt voor mensen met overtollige huid rondom het hele middel.
  • Zorgt voor een totale lichaamscontourverbetering.

Omgekeerde buikwandcorrectie

Richt zich specifiek op huidverslapping in het bovenste deel van de buik.

  • De incisie wordt hoger geplaatst, meestal bij de borstlijn.
  • Ideaal voor cliënten met huidoverschot boven de navel.

Buikhuidcorrectie

Bij een buikhuidcorrectie wordt uitsluitend overtollige huid verwijderd zonder vetverwijdering of spierversteviging.

  • Geschikt voor mensen met huidverslapping, maar zonder overtollig vet of spierproblemen.

Elke techniek heeft unieke voordelen en aandachtspunten. Tijdens een persoonlijk consult bespreken we jouw wensen en adviseren we welke techniek het beste aansluit bij jouw situatie en doelen.

Voor en na

De resultaten van een buikwandcorrectie kunnen per persoon verschillen. Voorbeelden van buikwandcorrectie voor en na laten zien hoe effectief de behandeling kan zijn. Tijdens het consult tonen we meer foto’s en bespreken we wat je kunt verwachten, afgestemd op jouw lichaam en wensen.

Buikwandcorrectie voor
Voor
Buikwandcorrectie na
Na
buikwandcorrectie Jorna voor
Voor
buikwandcorrectie Jorna na
Na
Bekijk meer foto's

Prijs van de ingreep

Wij kunnen ons voorstellen dat u benieuwd bent naar de kosten van een buikwandcorrectie. De buikcorrectie prijs is geheel afhankelijk van uw klachten en de aard van het probleem. Wij maken o.a. onderscheid tussen een grote buikwandcorrectie en een buikwandcorrectie met liposuctie. Ook kan een mini-buikwandcorrectie tot de mogelijkheden behoren.

 

Meer over de kosten

Vergoeding

In sommige gevallen is een buikwandcorrectie vergoeding mogelijk vanuit de zorgverzekering, maar dit geldt alleen bij een medische indicatie. Voor een vergoeding is doorgaans een verwijzing van je huisarts en een medische beoordeling nodig. Bij cosmetische ingrepen zonder medische noodzaak wordt geen vergoeding verstrekt.

 

Meer over vergoedingen

Hoe verloopt de behandeling?

Een buikwandcorrectie is een zorgvuldig geplande procedure die in verschillende fasen verloopt. Zo ben je goed geïnformeerd en voorbereid op elke stap van de behandeling.

Stap 1: Consult

De eerste stap is een persoonlijk consult met de plastisch chirurg. Tijdens dit gesprek bespreek je jouw wensen en verwachtingen. De chirurg beoordeelt jouw situatie en legt uit welke behandeling het meest geschikt is. Ook krijg je informatie over de ingreep, mogelijke resultaten, risico’s en het herstelproces.

Stap 2: Voorbereiding

Voor de operatie ontvang je uitgebreide instructies over de procedure, de verdoving en de nazorg. Bij een normale (grote) buikwandcorrectie wordt de ingreep altijd uitgevoerd onder algehele narcose. Daarnaast bespreekt de plastisch chirurg samen met jou welke voorbereidingen nodig zijn, zoals het tijdelijk stoppen met bepaalde medicatie of het regelen van begeleiding voor na de operatie.

Stap 3: De behandeling

Tijdens de operatie wordt onder algehele narcose overtollige huid en vet verwijderd. Indien nodig worden de buikspieren verstevigd (ook wel het “reveren” van de spieren genoemd). De omvang van de ingreep hangt af van jouw specifieke situatie. Bij een grote buikwandcorrectie kan de chirurg ook de positie van de navel aanpassen om een natuurlijk resultaat te bereiken.

Stap 4: Verkoever

Na de operatie word je overgebracht naar de verkoeverkamer, waar je goed in de gaten wordt gehouden door het medisch team. Afhankelijk van de omvang van de ingreep en het tijdstip van de operatie kun je soms een nacht in de kliniek blijven om volledig bij te komen van de narcose en om zeker te zijn dat je goed herstelt.

Stap 5: Ontslag

In veel gevallen kun je dezelfde dag weer naar huis, mits je voldoende bent hersteld. Als een overnachting nodig is, zorgt het team voor jouw comfort gedurende je verblijf. Bij ontslag krijg je duidelijke instructies mee over pijnbestrijding, wondverzorging en hoe je jouw herstel kunt bevorderen.

Stap 6: Hechtingen verwijderen en controle

Enkele weken na de ingreep kom je terug voor een controleafspraak. Tijdens deze afspraak worden eventuele hechtingen verwijderd en wordt jouw herstel zorgvuldig beoordeeld. De chirurg bespreekt ook hoe je de resultaten het beste kunt behouden en wanneer je weer volledig actief mag zijn.

Extra aandacht bij een grote buikwandcorrectie

Een grote of uitgebreide buikwandcorrectie vraagt soms om een langer hersteltraject vanwege de ingreep op de spieren en de grotere hoeveelheid huid die wordt verwijderd. Het ervaren medisch team staat tijdens het hele proces voor je klaar om je professioneel te begeleiden en al je vragen te beantwoorden.

Ervaringen

De verhalen van cliënten die je voorgingen geven een eerlijk beeld van wat je kunt verwachten. De buikwandcorrectie ervaringen van onze cliënten laten zien hoe tevreden ze zijn over het proces en de resultaten. Hun positieve feedback helpt je om vol vertrouwen de volgende stap te zetten. Via kliniekervaringen.nl en ZorgkaartNederland lees je verschillende ervaringen van anderen.

Buikwandcorrectie ervaringen

Lees meer ervaringen

Herstel na de ingreep

Het herstel na een buikwandcorrectie is een belangrijk onderdeel van het proces. Houd er rekening mee dat uw lichaam enige tijd nodig heeft om volledig te herstellen. Uw lichaam heeft ongeveer twee weken nodig om te herstellen na een buikwandcorrectie.

Wat kun je verwachten tijdens je herstel?

  • Je draagt een ondersteunend korset om zwelling te verminderen.
  • Vermijd zware inspanningen en tillen gedurende minimaal zes weken.
  • Let op je voedingspatroon om het herstel te bevorderen.

 

Lees meer over het herstel

Complicaties en risico’s

Hoewel een buikwandcorrectie veilig is, brengt elke chirurgische ingreep risico’s met zich mee. Voorbeelden van complicaties na een buikwandcorrectie zijn mogelijke nabloedingen, een infectie of littekens die minder fraai zijn dan verwacht. In zeldzame gevallen kan er trombose optreden. Het is daarom van essentieel belang om de ingreep te laten uitvoeren door een ervaren plastisch chirurg en zorgvuldig de nazorginstructies op te volgen om het risico op complicaties te minimaliseren.

Meer over complicaties

Waar vindt de buikwandcorrectie plaats?

OK Rijk van Nijmegen

De buikwandcorrectie vindt plaats in de moderne kliniek Rijk van Nijmegen. In onderstaand schema vindt u een overzicht van de behandellocaties. Consulten en controles vinden plaats in Breda of bij Kliniek Rijk van Nijmegen, afhankelijk van waar u vandaan komt.

Naam specialistLocatie consult & nazorgLocatie behandeling
Roland HermensBredaKliniek Rijk van Nijmegen
Ralph FrankenBredaKliniek Rijk van Nijmegen
Gerd FabreBredaAZ Delta Roeselare (B)

 

Veelgestelde vragen

Blijven er zichtbare littekens achter na een buikwandcorrectie?

Er zullen altijd littekens na een buikwandcorrectie achterblijven. Bij de buikwandcorrectie zal het litteken in de bikinilijn vallen. Het litteken zal dus niet zichtbaar zijn voor anderen. De plastische chirurg tracht altijd het litteken tijdens de operatie zo klein mogelijk te houden. Het litteken zal na de behandeling eerst goed zichtbaar zijn, maar na een jaar zal het litteken steeds minder opvallen.

Is het resultaat van een buikwandcorrectie blijvend?

Het resultaat van een buikwandcorrectie is blijvend. Wel raden we aan goed na te denken voordat je kiest voor een buikwandcorrectie. Wanneer je besluit om weer zwanger te worden of door een grote toename in gewicht kunnen de huid en de buikspieren opnieuw worden opgerekt.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een buikwandcorrectie?

Je komt in aanmerking voor een buikwandcorrectie wanneer je minimaal achttien jaar oud bent, je graag van de overtollige huid bij je buik af wilt én je een BMI van 30 of minder hebt. Verder behoort een stabiel gewicht ook tot de voorwaarden, omdat het resultaat dan na de ingreep niet verdwijnt.

Wanneer mag ik weer buikspieroefeningen doen na een buikwandcorrectie?

Zes weken na de ingreep mogen alle activiteiten weer worden gedaan, dus ook de buikspieroefeningen mogen weer hervat worden. We raden wel altijd aan om rustig aan te beginnen en goed naar je lichaam te luisteren wanneer je hiermee start.

Wat is het verschil tussen buikwandcorrectie en liposuctie?

Bij een buikwandcorrectie wordt er voornamelijk overtollig huid weggehaald en krijg je een litteken. Bij liposuctie wordt er overtollig vet verwijderd en zijn er minimale littekens.

Welke narcose krijg ik bij een buikwandcorrectie?

De operatie wordt onder algehele narcose in het Amphia ziekenhuis uitgevoerd. U zult dus tijdens de ingreep geen pijn ervaren. Nadat de verdoving is uitgewerkt, kan het zo zijn dat de wonden nog steeds zeer doen. Echter kunt u met de juiste pijnbestrijding minder last van de wonden krijgen.

Relevante blogs

Lees al onze blogs
076 - 542 31 54 WhatsApp Boek online