photo-frame Annette van der Weide, ABC Clinic, ETZ Tilburg
De informatie op deze pagina is medisch getoetst door:
Annette van der Weide

Oorcorrectie

Ben je ontevreden over de stand, grootte of de vorm van jouw oren? Een oorcorrectie biedt een mooie en natuurlijke oplossing. Je leest er hier meer over.

Wat houdt een oorcorrectie in?

Een oorcorrectie of correctie van afstaande oren (otoplastie), is een plastisch chirurgische ingreep die afstaande oren corrigeert. Afstaande oren kunnen zowel bij kinderen als volwassenen voorkomen en worden vaak als cosmetisch storend ervaren. Oorcorrecties richten zich op het dichter tegen het hoofd plaatsen van de oren door het aanpassen van het kraakbeen.

Voor wie is een oorcorrectie geschikt?

  • Oorcorrectie kind: Deze ingreep wordt vaak op jonge leeftijd uitgevoerd, meestal vanaf 5 à 6 jaar. Het voordeel is dat het kraakbeen op deze leeftijd nog flexibel is, waardoor de correctie eenvoudiger verloopt.
  • Oorcorrectie volwassenen: Ook volwassenen kunnen zich zonder probleem laten behandelen. De ingreep is dezelfde, maar de kosten van een oorcorrectie en de mogelijkheden voor een oorcorrectie vergoeding verschillen. Bij volwassenen wordt deze niet vergoed.

Het verloop van een oorcorrectie of oor correctie

Oorcorrecties worden onder plaatselijke verdoving uitgevoerd door een plastisch chirurg. De behandeling bestaat uit de volgende stappen:

Stap 1: het consult

Voorafgaand aan een ingreep, worden alle mogelijkheden en wensen besproken in een gratis consult met de plastisch chirurg. Bij een eerste consult bespreekt de chirurg jouw wensen en worden de oren of flaporen beoordeeld. Dit is het moment om vragen te stellen over de ingreep en om eventuele oorcorrectie ervaringen van anderen te bekijken. Tijdens het consult kunnen we ook voor en na foto’s tonen van eerdere cliënten.

Stap 2: het maken van foto’s en aftekenen

Voorafgaand aan de behandeling worden er foto’s gemaakt en wordt er door de chirurg afgetekend wat hij of zij gaat doen.

Stap 3: de plaatselijke verdoving

Na de foto’s, het aftekenen en een time-out procedure met het behandelteam volgt de daadwerkelijke ingreep. Die begint met enkele prikjes voor de plaatselijk verdoving. Wanneer de verdoving werkt start de daadwerkelijke behandeling.

Stap 4: de behandeling: de correctie van de oren

De plastisch chirurg maakt een kleine incisie aan de achterzijde van de oren. De stand van oren wordt aangepast door kraakbeen te verwijderen.

Stap 5: hechten van het wondje

De behandeling wordt afgesloten met het hechten van de incisies. Deze bevinden zich in de natuurlijke plooi van de huid. Littekens worden goed verborgen waardoor ze niet zichtbaar zijn. Nadat de incisies gehecht begeleidt de assistent je naar een relaxstoel om de oren te koelen. Daar kun je nog even genieten van een kop thee of koffie en worden de raadgevingen met je doorgenomen. Daarna kun je de kliniek verlaten.

Stap 6: aanbrengen hoofdband na de operatie

Na de operatie wordt een oorcorrectie band aangebracht om de oren te beschermen. Dit moet een week blijven zitten. Douchen is dus een week niet mogelijk

Stap 7: hechtingen verwijderen en nacontroles

Na één week kom je naar de kliniek voor het verwijderen van de hechtingen. Na 3 maanden heb je vervolgens een afspraak voor de eindcontrole. Tussentijds kun je vaker langskomen voor een controle als daar behoefte voor is.

Oorcorrectie voor en na foto’s

De resultaten van een oorcorrectie of oorstandcorrectie zijn zeer bevredigend en zorgen voor een natuurlijker uiterlijk. Tijdens het consult kunnen we je foto’s laten zien, zodat je een idee krijgt van het eindresultaat. Elk gezicht is uniek, dus het uiteindelijke resultaat kan per persoon verschillen.

oorcorrectie voor, flaporen
Voor
oorcorrectie na, flapoorcorrectie na
Na

FAQ’s oorcorrecties

Bekijk meer FAQ video's

Ervaringen

Al veel cliënten zijn je voorgegaan. Wij horen achteraf van veel van onze cliënten dat ze ontzettend tevreden zijn met het resultaat en dit veel eerder hadden moeten doen. Onder andere op Kliniekervaringen.nl en Zorgkaart Nederland lees je oorcorrectie ervaringen van cliënten die jou voor zijn gegaan.

 

Meer over ervaringen

Kosten

Natuurlijk ben je benieuwd wat een oorcorrectie kost? Een oorcorrectie van beide oren is al  mogelijk voor 1800 euro. De oorcorrectie kosten zijn inclusief de ingreep door een ervaren plastisch chirurg, nazorg en nacontroles. Tijdens het consult zal de plastisch chirurg jouw wensen en verwachtingen bespreken en een behandelplan opstellen.

Lees meer over de kosten

Nazorg en herstel

Het herstel na een oorcorrectie duurt meestal 1 tot 2 weken. Na de ingreep krijg je een speciale hoofdband aangebracht, die ervoor zorgt dat de oren in hun nieuwe positie blijven. De oorcorrectie band of haarband na een oorcorrectie moet meestal een week dag en nacht worden gedragen.

De meeste cliënten kunnen na een paar dagen weer aan het werk, maar zware lichamelijke activiteiten moeten de eerste paar weken vermeden worden. Ook zwemmen of sporten waarbij de oren blootgesteld worden aan druk, zoals contactsporten, moeten uitgesteld worden. Het dragen van een oorcorrectie haarband gedurende deze periode is essentieel voor een optimaal herstel.

Lees meer over het herstel

Risico’s van een oorcorrectie

Risico’s bij een cosmetische ingreep kun je niet uitsluiten. Na de oorcorrectie operatie kun je last krijgen van een nabloeding of een infectie. Ook allergische reacties kunnen optreden, maar daarvoor is het belangrijk dat je tijdens het gratis consult je allergieën vertelt aan de plastisch chirurg. Uiteraard worden de risico’s van een oorcorrectie ook besproken tijdens het gesprek.

Oorcorrectie mislukt

De kans op een mislukte oorcorrectie is zeer klein wanneer je behandeld wordt door een ervaren plastisch chirurg. Let er wel op dat je je houdt aan de nazorginstructies, aangezien deze ook erg belangrijk zijn voor een goed herstel en resultaat. Zorg altijd dat je kiest voor de beste kliniek en volg de adviezen van je plastisch chirurg nauwkeurig op.

 

Laat jouw zorgen achter met een oorcorrectie bij ABC Clinic

Wil je jouw oren laten corrigeren? Onze gespecialiseerde plastisch chirurgen staan klaar om je te helpen. Zij zijn gespecialiseerd in alle vormen van ooroperaties zoals oorlelcorrecties, oorcorrecties en oorverkleiningen. Plan vandaag nog jouw gratis consult en ontdek welke behandeling het beste bij je past. Wij zorgen voor een natuurlijke en evenwichtige uitstraling waar je je goed bij voelt.

Neem nu contact op voor een gratis consult en zet de eerste stap naar meer zelfvertrouwen!

Veelgestelde vragen

Is een oorcorrectie pijnlijk?

Over het algemeen wordt een oorcorrectie als niet pijnlijk ervaren. Na de oorcorrectie kunnen je oren nog één tot twee weken rood eruitzien en dik en pijnlijk aanvoelen. Dit trekt in de loop van de tijd weg. Tegen de pijn kan je pijnstillers innemen.

Wanneer kan ik gaan werken na een oorcorrectie?

Meestal kan je na een tot twee weken weer aan het werk. Houd er rekening mee dat je na de ingreep een elastisch verband aangemeten krijgt, dit verband dien je gedurende de eerste tien dagen dag en nacht te dragen. Daarnaast dien je gedurende drie weken ’s nachts een stevige haarband te dragen.

Wat zijn de risico’s en complicaties bij een oorcorrectie?

Elke operatieve ingreep brengt risico’s met zich mee, al is de kans bij een plastisch chirurgische ingreep erg klein. Zo kan je na een oorcorrectie last hebben van bloeduitstortingen, infecties, een verminderd gevoel of juist een overgevoelige huid en een hard aanvoelend oor. De kans dat de hierboven genoemde complicaties zich voordoen is minimaal.

Wat is de hersteltijd van een oorcorrectie?

Een oorcorrectie kan zowel onder plaatse verdoving als algehele narcose worden uitgevoerd. Tijdens de operatie wordt de vorm van het kraakbeen veranderd. Eerst wordt er achter de oren een stuk huid weggehaald. Vervolgens wordt het kraakbeen dunner gemaakt en in de gewenste vorm gebracht en gehecht.

Zijn er littekens zichtbaar na een oorcorrectie?

Omdat de incisie voor een oorcorrectie achter het oor wordt gemaakt zijn de littekens nauwelijks tot niet zichtbaar.

Relevante blogs oorcorrectie

Lees al onze blogs
076 - 542 31 54 WhatsApp Gratis consult