photo-frame Annette van der Weide, ABC Clinic, ETZ Tilburg
De informatie op deze pagina is medisch getoetst door:
Annette van der Weide

Grote gaten in oorlellen

Veel mannen en vrouwen die ooit oortunnels of zware oorbellen hebben gedragen, kampen later met grote gaten in de oorlellen. Dit kan niet alleen esthetisch storend zijn, maar ook functionele klachten veroorzaken. Gelukkig zijn er effectieve oplossingen beschikbaar.

Wat is het probleem?

Wanneer je voor langere tijd zware sieraden draagt, kunnen de oorlellen uitrekken en ontstaan er grote gaten in de oorlellen of een oorgaatje dat is uitgerekt. Dit probleem is vooral zichtbaar bij mensen die eerder oortunnels hebben gehad of regelmatig zware oorbellen dragen. Het oorgaatje uitgerekt raken, kan een permanent probleem worden zonder ingrijpen, waardoor het moeilijk of zelfs onmogelijk is om gewone oorbellen te dragen zonder dat deze eruit vallen.

Wat zijn de oplossingen voor grote gaten in de oorlellen?

Gelukkig zijn er verschillende oplossingen voor het herstellen van grote gaten in de oren. De meest effectieve en blijvende oplossing is een chirurgische ingreep. Bij ABC Clinic bieden wij diverse opties, afhankelijk van de grootte van het gat en jouw specifieke wensen:

Oorlelcorrectie

Een oorlelcorrectie is een eenvoudige plastisch chirurgische ingreep waarbij de oorlel wordt hersteld. De plastisch chirurg snijdt het uitgerekte deel van de oorlel weg en hecht de huid nauwkeurig, waardoor de oorlel zijn oorspronkelijke vorm terugkrijgt. Deze procedure kan vaak onder lokale verdoving worden uitgevoerd en geeft een blijvend resultaat. De prijs van een oorlelcorrectie bespreek je met de plastisch chirurg tijdens het gratis consult en is afhankelijk van wat er moet gebeuren.

Oorlelverkleining

In sommige gevallen is de oorlel zodanig uitgerekt dat naast het sluiten van het gat, ook een oorlelverkleining wenselijk is. Dit gebeurt vaak bij mensen die jaren zware oorbellen hebben gedragen of door natuurlijke veroudering een vergrote oorlel hebben ontwikkeld. Bij een oorlelverkleining wordt overtollig weefsel verwijderd om de oorlel weer in balans te brengen met de rest van het gezicht.

Wat zijn de oorzaken van grote gaten in de oorlellen?

Grote gaten in de oorlellen kunnen door verschillende oorzaken ontstaan. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende factoren:

  • Draaggewoonten: Het langdurig dragen van oortunnels of zware oorbellen zorgt voor constante druk op de oorlel, waardoor deze zich uitrekt. Dit is de meest voorkomende oorzaak van grote oorbel gaten.
  • Veroudering: Naarmate we ouder worden, verliest de huid zijn elasticiteit. Dit kan ervoor zorgen dat de oorlellen, vooral als ze al beschadigd zijn door sieraden, nog verder uitrekken.
  • Leefstijl: Factoren zoals roken en overmatige blootstelling aan de zon kunnen de huid sneller doen verouderen en minder veerkrachtig maken, wat bijdraagt aan het ontstaan van uitgerekte oren.
  • Gewichtsverlies: Hoewel het zeldzaam is, kan plotseling gewichtsverlies ook een effect hebben op de structuur van de oorlellen, omdat de huid losser komt te zitten.
  • Erfelijkheid of genen: Genetica kan ook een rol spelen. Sommige mensen hebben van nature slappere huid of grotere oorlellen, waardoor ze eerder vatbaar zijn voor uitrekking.

Wat zijn de gevolgen van grote gaten in de oorlellen?

De gevolgen van grote gaten in de oorlellen kunnen variëren van puur cosmetisch tot functionele klachten:

  • Esthetische zorgen: Grote gaten in oorbellen of uitgerekte oorlellen kunnen ervoor zorgen dat mensen zich onzeker voelen over hun uiterlijk, vooral omdat het moeilijk is om de gaten te verbergen.
  • Problemen met oorbellen dragen: Bij een uitgerekt oorgaatje is het vaak lastig of zelfs onmogelijk om gewone oorbellen te dragen zonder dat ze eruit vallen.
  • Scheuren van de oorlel: In ernstige gevallen kan het oorgaatje verder uitscheuren, wat leidt tot nog grotere cosmetische problemen.
  • Sociale en emotionele impact: Mensen met dit probleem kunnen zich minder zelfverzekerd voelen, wat kan leiden tot verminderde sociale interacties en emotionele stress.

Waarom kiezen voor ABC Clinic?

Bij ABC Clinic begrijpen we dat grote gaten in de oorlellen niet alleen een cosmetisch probleem zijn, maar ook een bron van onzekerheid. Onze plastisch chirurgen zijn experts in het herstellen van uitgerekte oorlellen en zorgen ervoor dat je oren er weer natuurlijk en esthetisch uitzien. We bieden persoonlijke zorg, van de eerste consultatie tot de nazorg, en streven naar de best mogelijke resultaten.

Ben je op zoek naar een oplossing voor je grote gaten in de oorlellen of een uitgerekt oorgaatje? Neem dan contact op met ABC Clinic voor een gratis consult en ontdek hoe wij je kunnen helpen om weer vol zelfvertrouwen de toekomst tegemoet te gaan.

076 - 542 31 54 WhatsApp Boek online