photo-frame Annette van der Weide, ABC Clinic, ETZ Tilburg
De informatie op deze pagina is medisch getoetst door:
Annette van der Weide

Afstaande oren

Heb je last van afstaande oren en voel je je daardoor onzeker? Dit is een veelvoorkomend probleem bij zowel mannen als vrouwen, maar gelukkig zijn er oplossingen beschikbaar om jouw oren in balans te brengen met je gezicht.

Wat zijn afstaande oren?

Afstaande oren, ook wel flaporen genoemd, is een cosmetisch probleem wat veel voorkomt. In veel gevallen staan de oren verder van het hoofd af dan de gemiddelde hoek van 15 tot 20 graden. Hoewel het geen medisch probleem is, kunnen afstaande oren leiden tot onzekerheid en sociale ongemakken.

Afstaande oren kunnen al vanaf de geboorte zichtbaar zijn, maar soms worden ze ook later in het leven opgemerkt. Het is een puur esthetisch probleem dat gelukkig eenvoudig te corrigeren is door middel van plastische chirurgie.

Oplossingen voor afstaande oren

Er zijn verschillende oplossingen voor afstaande oren, variërend van niet-chirurgische methoden tot plastische chirurgie zoals een oorcorrectie. Onze kliniek biedt de meest effectieve en permanente oplossing: de correctie van afstaande oren, ook wel een otoplastiek genoemd. Deze ingreep brengt de oren dichter naar het hoofd toe, waardoor ze minder opvallen.

Niet-chirurgische methoden

Voor kinderen jonger dan zes maanden kan een speciale oorvormer of spalk soms helpen om de oren in een betere positie te laten groeien. Dit werkt echter alleen als het kraakbeen nog zacht en vormbaar is.

Afstaande oren correctie

Voor zowel kinderen als volwassenen is een operatie voor afstaande oren ofwel een oorcorrectie of otoplastiek de meest betrouwbare oplossing. Bij deze ingreep maakt de plastisch chirurg een kleine incisie achter het oor en past het kraakbeen aan, zodat de oren dichter bij het hoofd komen te staan. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving en duurt meestal een tot twee uur. De ingreep laat vrijwel onzichtbare littekens achter, omdat de snede achter het oor wordt gemaakt. Na de operatie is het resultaat blijvend, en kun je eindelijk genieten van een natuurlijk ogende oorstand.

Onze privékliniek is gespecialiseerd in flapoorcorrecties, met jarenlange ervaring in het uitvoeren van deze ingreep. We zorgen ervoor dat je volledig geïnformeerd en comfortabel bent, van consult tot nazorg.

Wat zijn de oorzaken van afstaande oren?

Afstaande oren kunnen verschillende oorzaken hebben, vaak gerelateerd aan genetica of ontwikkelingsfactoren. Hieronder staan enkele veelvoorkomende oorzaken:

  • Erfelijkheid en genen: In veel gevallen worden afstaande oren doorgegeven via de genen. Als een van de ouders afstaande oren heeft, is de kans groter dat hun kinderen dit ook krijgen.
  • Afwijkingen in kraakbeenontwikkeling: Soms ontwikkelt het kraakbeen in de oren zich niet goed, wat resulteert in oren die niet strak tegen het hoofd aanliggen. Dit kan al tijdens de geboorte zichtbaar zijn.
  • Leeftijd: Hoewel afstaande oren meestal al op jonge leeftijd aanwezig zijn, kan het kraakbeen met de jaren slapper worden, waardoor het probleem duidelijker wordt.
  • Leefstijl en gewichtsverlies: In enkele gevallen kan gewichtsverlies invloed hebben op de huid en kraakbeenstructuur van de oren, waardoor ze meer gaan afstaan.

Het is belangrijk om te weten dat afstaande oren zelden een medische oorzaak hebben. Het probleem is vooral cosmetisch, maar kan wel een grote invloed hebben op je zelfvertrouwen.

Gevolgen van afstaande oren

Hoewel afstaande oren op zich geen medische klachten veroorzaken, kunnen ze wel leiden tot esthetische en psychologische problemen. Hieronder enkele mogelijke gevolgen:

  • Onzekerheid: Mensen met afstaande oren, vooral kinderen en jongvolwassenen, kunnen zich erg onzeker voelen over hun uiterlijk. Dit kan leiden tot sociale angst en een verminderd zelfvertrouwen.
  • Pesten: Bij kinderen kan het voorkomen van afstaande oren leiden tot plagen of pesten op school. Dit kan een negatieve invloed hebben op hun emotionele welzijn en sociale ontwikkeling.
  • Esthetische zorgen: Veel volwassenen vinden dat afstaande oren niet in verhouding staan tot de rest van hun gezicht. Dit kan leiden tot een negatieve zelfbeoordeling en een verlangen naar een meer gebalanceerd uiterlijk.
  • Functionele klachten: In zeldzame gevallen kunnen afstaande oren hinderlijk zijn bij het dragen van een bril of hoortoestel, hoewel dit meestal geen groot probleem vormt.

Gelukkig kunnen deze esthetische en psychologische gevolgen worden aangepakt door een correctie van afstaande oren. Na de ingreep ervaren de meeste mensen een significante verbetering in hun zelfvertrouwen en sociale interacties.

076 - 542 31 54 WhatsApp Boek online