Ptosis (hangend bovenooglid)

Ptosis, ofwel een hangend bovenooglid, kan een vervelend probleem zijn dat zowel esthetisch als functioneel storend is. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen mogelijk die op deze pagina worden besproken.

Wat is ptosis?

Ptosis, vaak aangeduid als hangend bovenooglid, is een aandoening waarbij één of beide bovenste oogleden naar beneden hangen. Dit kan subtiel zijn of juist zeer opvallend, afhankelijk van de ernst. Ptosis kan op elke leeftijd voorkomen, van geboorte tot op latere leeftijd.

Ptosis, hangend bovenooglid

Ptosis, ofwel een hangend bovenooglid

Aangeboren ptosis (congenitale ptosis)

In sommige gevallen is ptosis aanwezig vanaf de geboorte. Dit wordt aangeboren ptosis of congenitale ptosis genoemd. Bij deze vorm van ptosis is er sprake van een defect in de spieren die de oogleden heffen. Deze aangeboren vorm kan niet alleen het uiterlijk van het ooglid beïnvloeden, maar in sommige gevallen ook de visuele ontwikkeling van een kind verstoren. Een vroege behandeling van ptosis is in deze gevallen essentieel om verdere complicaties te voorkomen.

Wat zijn de oorzaken van ptosis?

De oorzaken van ptosis kunnen uiteenlopen van leeftijdsgerelateerde veranderingen tot onderliggende gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken:

  • Veroudering: Naarmate we ouder worden, verzwakken de spieren die de oogleden optillen, wat kan leiden tot een hangend bovenooglid.
  • Aangeboren: Zoals eerder genoemd, kan congenitale ptosis optreden als gevolg van zwakke of onderontwikkelde oogspieren.
  • Trauma: Een ongeluk of een operatie kan schade toebrengen aan de spieren of zenuwen die het ooglid aansturen.
  • Zenuwproblemen: Neurologische aandoeningen zoals myasthenia gravis kunnen de spieren verzwakken en leiden tot ptosis.
  • Wenkbrauw ptosis: Soms kan het hangen van het ooglid ook samenhangen met een hangende wenkbrauw, wat bekend staat als wenkbrauw ptosis. Dit kan de algehele uitstraling van het gezicht beïnvloeden en de symptomen van ptosis verergeren.

Wat zijn de gevolgen van ptosis?

Last hebben van ptosis of een hangend bovenooglid kan diverse gevolgen hebben:

  • Esthetisch gevolg: Ptosis kan zorgen voor een vermoeide of verdrietige uitstraling, wat het zelfvertrouwen kan beïnvloeden.
  • Functioneel gevolg: In ernstige gevallen kan ptosis het zicht belemmeren doordat het ooglid het gezichtsveld blokkeert.
  • Medisch gevolg: Ptosis kan ook leiden tot hoofdpijn en vermoeide ogen doordat men constant de wenkbrauwen optrekt om beter te kunnen zien.

Oplossingen bij ptosis, een ptosis correctie

Er zijn meerdere behandelingen beschikbaar voor ptosis, variërend van eenvoudige aanpassingen tot chirurgische ingrepen. Hieronder bespreken we twee van de meest effectieve behandelingen.

Oogspieroefeningen en correctie brillen

In sommige milde gevallen kunnen oogspieroefeningen helpen om de oogspieren te versterken. Daarnaast kunnen speciale brillen met een ingebouwde mechanische steun het ooglid tijdelijk optillen.

Ptosis correctie met chirurgie

Voor veel mensen biedt een chirurgische ptosis correctie de meest effectieve en langdurige oplossing. Dit staat ook bekend als een ooglidcorrectie ptosis of een bovenooglidcorrectie. Tijdens deze ingreep worden de spieren die verantwoordelijk zijn voor het optillen van het ooglid versterkt of ingekort, waardoor het ooglid zijn normale positie terugkrijgt. Een ooglidcorrectie is vaak de aanbevolen behandeling bij ernstige gevallen van ptosis of bij mensen met congenitale ptosis.

076 - 542 31 54 WhatsApp Boek online