Schaamlipcorrectie, een taboe?
Geplaatst door: Annette van der WeideDatum: 01 april 2023
Vroeger werd je raar aangekeken wanneer je een schaamlipcorrectie overwoog, er rustte een taboe op. Gelukkig zijn die tijden enigszins voorbij. Natuurlijk is een medische of cosmetische correctie aan de schaamlippen in bepaalde kringen nog wel een taboe, over het algemeen is het maatschappelijk geaccepteerd. Er is minder schaamte wanneer er over geslachtsdelen wordt gepraat. Een schaamlipverkleining heeft bovendien een esthetische en een medische functie. Overweeg jij een schaamlipcorrectie, ook wel een labiacorrectie genoemd? Dan wil je er ongetwijfeld eerst meer over weten. In dit artikel vertellen we je meer over deze ingreep.
Wat is een schaamlipcorrectie?
Misschien heb je van de term schaamlipcorrectie gehoord, maar weet je niet precies wat voor ingreep het is. Een
schaamlipcorrectie of labiacorrectie is een operatieve ingreep waarbij (veelal) de binnenste schaamlippen worden verkleind of gecorrigeerd. In de medische wetenschap worden de lange binnenste schaamlippen ‘
labia minora‘ genoemd. De Nederlandse vertaling van deze Latijnse term is ‘kleine schaamlippen’. Door de operatie vallen de verkleinde schaamlippen binnen de buitenste schaamlippen en dit zorgt voor een betere bescherming. Een correctie van de binnenste schaamlippen is de meest gangbare ingreep, maar je kunt bijvoorbeeld ook de buitenste schaamlippen laten veranderen (labia majora).
Twee belangrijke redenen voor een schaamlipcorrectie
Er zijn twee belangrijke hoofdredenen om voor deze ingreep te kiezen. In de eerste plaats gaan vrouwen voor een labiacorrectie vanwege cosmetische redenen. Maar veel vrouwen gaan ook om een medische reden voor een schaamlipverkleining. We zullen de twee hoofredenen in deze paragraaf apart bespreken.
De cosmetische redenen voor een schaamlipcorrectie
Je geslachtsdeel is een van de belangrijkste onderdelen van je lichaam. Je moet je daar dus ook niet onzeker over voelen. Helaas voelen sommige vrouwen zich wel onzeker over hun schaamlippen. Dit geldt niet alleen voor oude vrouwen, maar ook voor jonge vrouwen. Ze voelen zich bijvoorbeeld onzeker, omdat ze
te grote schaamlippen of uitstekende schaamlippen hebben. Ook een lange schaamlip kan zorgen voor onzekerheid. Veel vrouwen leven niet optimaal, omdat ze zich onzeker voelen door de schaamlippen. Ze hebben bijvoorbeeld moeite met hun seksualiteit en of ze durven niet naar de sauna vanwege schaamte. Herken je deze problemen? Dan is een schaamlipverkleining misschien wel wat voor jou.
Medische redenen voor een correctie aan de schaamlippen
Veel meer vrouwen ondergaan een schaamlipcorrectie vanwege medische problemen, ze ervaren pijnklachten. Denk bijvoorbeeld aan pijnklachten tijdens het vrijen. Dit zorgt voor pijnlijke wondjes of scheuren bij de vulva. Sommige vrouwen kunnen bepaalde activiteiten vanwege de schaamlippen niet meer uitvoeren. Ze krijgen bijvoorbeeld pijn bij activiteiten als wandelen, hardlopen, paardrijden of fietsen. Een correctie is dan een zeer dankbare oplossing.
Labiacorrectie en genezing
Veel vrouwen zien niet alleen op tegen de ingreep zelf, maar ze zijn tegelijkertijd ook bang voor de na-effecten. We begrijpen goed dat je wilt weten waar je na de behandeling aan toe bent.
Welke na-effecten zijn gebruikelijk na een schaamlipcorrectie?
Vrijwel elke operatie heeft na-effecten en dit geldt dus ook voor een labiacorrectie of
labiaplastie. Na de behandeling kunnen de schaamlippen pijnlijk aanvoelen. Bij sommige vrouwen gaan de schaamlippen ook zwellen. Deze problemen ervaar je vooral de eerste dagen na de ingreep. De pijnklachten vallen doorgaans mee en sommige vrouwen ervaren helemaal geen pijn. Krijg je na de behandeling te maken met de bovengenoemde klachten? Dan kun je de schaamlippen koelen met een icepack of met een koel diepvriesproduct. Na de behandeling kunnen je schaamlippen ook iets minder gevoelig zijn. Gelukkig is dit ook geen reden om te panikeren, want de problemen verdwijnen over het algemeen vanzelf.
Hoe zien je schaamlippen er na de behandeling uit?
Na vrijwel elke chirurgische ingreep moet je lichaam herstellen. Na de behandeling kan het gebied rondom de schaamlippen blauw en gezwollen zijn. Heb je littekens in de buurt van je schaamlippen? Die kunnen na de ingreep rood worden en soms zetten ze op. Het kan er enigszins eng uitzien, maar gelukkig hoef je niet te schrikken. Het is een natuurlijk reactie van je lichaam en het kan meestal geen kwaad.
Hoe lang duurt het genezingsproces?
Je bent misschien een beetje bang geworden vanwege de vorige twee alinea’s. Maar doorgaans valt het
herstelproces van een schaamlipcorrectie reuze mee. Je schaamlippen hebben namelijk een uitstekende doorbloeding en daarom
geneest een labiacorrectie vrij snel. Na enkele weken ben je meestal volledig hersteld. Dan voelt het behandelde gebied niet meer ongemakkelijk en gespannen aan. Zwellingen verdwijnen meestal al na enkele dagen.
Tips labiacorrectie
Het is belangrijk om je na de behandeling aan de adviezen van de plastisch chirurg te houden. Dan zal het herstel namelijk sneller verlopen. Na de behandeling krijg je altijd persoonlijk advies, maar er zijn ook algemene adviezen die van toepassing zijn.
Wat kun je beter niet doen?
Na de behandeling is het niet verstandig om auto te rijden. Dit kan na de ingreep gevaarlijk zijn. Hoe lang je niet kunt rijden, is afhankelijk van het herstelproces. Ben je na enkele dagen al weer wat fitter? Dan kun je rustig proberen om kleine stukjes te rijden. Probeer zware fysieke activiteiten de eerste zes weken ook te vermijden. De eerste zes weken kun je beter ook niet intensief sporten. Ook is het niet verstandig om in deze periode geslachtsgemeenschap te hebben. De wrijving heeft een negatieve impact op het herstelproces.
Wat moet je na de ingreep wel doen?
Heb je last van zwellingen of andere pijnklachten? Koel dan ieder uur een paar minuten met een icepack. Daarnaast is het ook van belang om voldoende rust te nemen. Dit geldt vooral voor de eerste week. In die week ervaar je namelijk de meeste na-effecten. Na een week kun je langzaam weer je normale leven oppakken. Heb je na de ingreep echt veel pijn? Dan mag je in principe pijnstillers gebruiken. Probeer de pijn eerst te verzachten met paracetamols. Ze hebben namelijk weinig bijwerkingen en zijn zeer effectief. Zet de pijn echt door en werken de paracetamols niet? Dan mag je ook ibuprofen gebruiken. Neem dan wel eerst contact op met een medische professional, want niet iedereen mag zomaar ibuprofen gebruiken vanwege de eventuele bijwerkingen.
Kosten schaamlipcorrectie
Natuurlijk wil je weten wat de
kosten van een schaamlipcorrectie zijn. Helaas kunnen we alleen een richtprijs geven van de ingreep, want dit is afhankelijk van verschillende factoren. In de eerste plaats is de
prijs afhankelijk van de behandelingsvorm. Het laten behandelen van de binnenste schaamlippen is gemiddeld goedkoper dan de buitenste schaamlippen. Daarnaast kun je een labiacorrectie ook combineren met andere behandelingen. De kosten zijn dus afhankelijk van je persoonlijke situatie en je wensen. Bij ons krijg je vooraf altijd een prijsindicatie. De offerte is volledig vrijblijvend, want we vinden het belangrijk dat je weet waar je financieel aan toe bent. Een schaamlipcorrectie kost bij ABC Clinic €1850,-. Je wordt dan behandeld door een (vrouwelijke) plastisch chirurg, niet door cosmetisch artsen of basisartsen. De ingreep wordt overigens in Nederland vrijwel nooit
vergoed door de zorgverzekeraar.
Plan een vrijblijvend consultgesprek met onze (vrouwelijke) plastisch chirurg in
Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over een schaamlipcorrectie? Dan zit je ongetwijfeld nog steeds met veel vragen. Gelukkig kun je via onze website vrijblijvend een consultgesprek inplannen. Tijdens dit gesprek geef je de wensen aan en vervolgens bespreekt onze chirurg met jou de verschillende mogelijkheden. Ook de labiacorrectie kosten worden tijdens het gesprek besproken. Misschien heb je ook nog enige twijfels. Leg dit dan voor aan de cosmetische chirurg. Uiteindelijk is het belangrijk dat je met overtuiging en zonder angst voor een cosmetische behandeling gaat. Je staat er niet alleen voor, want wij ondersteunen je bij dit gehele traject.